Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je metoda lečenja koja se koristi za rešavanja problema koji otežavaju pokret.

Prisustvo takvih tegoba ljudima drastično narušava kvalitet života. Oni ne mogu da zadovoljavaju svoje svakodnevne potrebe i aktivnosti na koje su navikli. Adekvatnom primenom fizikalne terapije uklanjamo bol i omogućavano normalno funkcionisanje sistema za kretanje.

Između ostalog, fizikalna terapija se primenjuje i u periodu postoperativnog lečenja i oporavka. U sklopu naših usluga i tretmana, obično je koristimo u kombinaciji sa drugim metodama. Često je ova vrsta tretmana sasvim dovoljna kao jedino sredstvo tokom lečenja. U tim slučajevima, najbitnije je da smanjenjem bola, olakšamo pokret i omogućimo normalno kretanje.

Fizikalnom terapijom do zdravlja

Krajnji cilj fizikalne terapije je da obnovimo funkcije pokreta i time olakšamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti naših klijenata. Cilj je i da se poboljša pokretljivost zglobova, vrati izdržljivost, snaga i elastičnost mišićima, a takođe, i ravnoteža i koordinacija pokreta prilikom kretanja i obavljanja određenih fizičkih aktivnosti.

Kod najvećeg broja slučajeva, fizikalna terapija podrazumeva primenu nekih oblika namenskih vežbi. To mogu biti razne vežbe istezanja i jačanja, vežbe hodanje, itd. Po potrebi, a nakon detaljnog pregleda,  pravimo jedinstven program vežbanja prilagođen mogućnostima svakog pojedinog pacijenata. Takav program oni samostalno, ili uz pomoć ukućana, lako realizuju kod svoje kuće.

Najvažniji zadaci koje fizikalna terapija ostvaruje:

  • obnova važnih telesnih funkcija
  • sprečavanje trajnih posledica raznih oboljenja i težih povreda
  • smanjenje ograničenja fizičke prirode
  • vraćanje funkcionalnih i radnih potencijala
  • potpuno otklanjanje ili znatno ublažavanje bola
  • ubrzanje cirkulacije i metabolizma
  • regeneracija oštećenih organa i tkiva
  • povraćaj mišićne snage, uspostavljanje dobre koordinacije pokreta, itd.
Fizikalna terapija - vežbe
Fizikalna terapija - vežbe pokreta

Fizikalna terapija i tretmani:

Fizio Praktik - elektroterapija

Elektroterapija

Elektroterapija stimuliše kontrakcije mišića. To dovodi do brže cirkulacije i zarastanja mekih tkiva i kostiju, kao i do umanjenja otoka, bola i upala.
fizikalna terapija - hilt laser

Hilt terapija

Hilt terapija (HILT Laser) znatno skraćuje vreme rehabilitacije. Koristi dejstvo emisije lasera pa je idealna terapija za tretiranje bola u zglobovima, kostima i mišićima.

fizikalna terapija - magnetoterapija

Magnetoterapija

Magnetoterapija se zasniva na korišćenju energije promenljivog magnetnog polja niske frekvencije. Primenjuje se kod mnogih bolesti i bolnih stanja.

Shockwave terapija - Fizio Praktik

Shockwave terapija

Shockwave terapija koristi radijalne talase koji podstiču izlečenja bolnih mesta kao što je bolno rame, lakat, koleno, bol u predelu karlice, kukova, itd.

terapija ultrazvukom - Fizio Praktik

Terapija ultrazvukom

Terapija ultrazvukom se služi zvučnim talasima u svrhu terapije. Ultrazvuk prilikom prodiranja u tkiva vrši mikromasažu koja ubrzava obnovu i uklanja bol.