Manuelna masaža

Manuelna masaža je najčešće primenjivani vid pasivne kineziterapije. To je sistem metodičnih pokreta ruku-hvatova, koje terapeut primenjuje na pacijentu kao pasivnom objektu. Povećava se protok limfe i venske krvi.

U tkivima nastaje aktivna hiperemija arteriola i kapilara. Ubrzava se lokalni metabolizam i eliminacija raspadnih metaboličkih produkata. Povećava se aktivnost lojnih i znojnih žlezda.

Uvećava se turgor i elastičnost kože i smanjuje opšti zamor. Manuelnom masažom poboljšavamo opšte raspoloženje, delujemo relaksantno i sedativno.

Tretmani manuelne masaže - Fizio Praktik

Manuelna masaža
Usluge

Ručna ili manuelna masaža

Ručna masaža ubrzava metabolizam.

Anticelulit masaža

Ručna anticelulit masaža uklanja celulit.

Medicinska masaža

Medicinska masaža poboljšava zdravlje.

Relax nasaža

Relax nasaža opušta fizički i emotivno.

Masaža beba

Skleromerna masaža – vrsta terapeutske masaže, namenjena je deci i odraslima. Ovo je dopunska metoda u svakodnevnoj habilitaciji/rehabilitaciji dece, u cilju smanjenja povišenog tonusa mišića, kao i sprečavanju razvoja kontraktura.

Primenjuje se više puta u toku dana. Svakodnevno primenom ove masaže normalizujemo tonus mišića i olakšavamo primenu drugih terapijskih metoda.

Infant masaža – namenjena bebama je specifična, neinvazivna i prijatna manuelna tehnika. Ovom vrstom masaže roditelji uče kako da se bolje povežu sa svojom bebom, razumeju njen govor tela, steknu obostrano poverenje i razviju sigurnost u sebe kao roditelja, a samim tim i osnaže ličnost svoje bebe.

Masažom stimulišemo bebino varenje, cirkulaciju, koordinaciju i ravnotežu, pospešujemo normalizaciju tonusa mišića (hipotonije/hipertonije), utičemo na jačanje imuniteta, smanjujemo bol kod grčića i rasta prvih zubića.

Ovu tehniku primenjuju roditelji/staratelji. Namenjena je bebama uzrasta do godinu dana, nedonoščićima do korigovane godine, kao i deci sa poteškoćama u razvoju (do njihove sedme godine).

Prednosti koje ima manuelna masaža

Manuelna masaža pojačava cirkulaciju krvi, što znači da donosi više kiseonika, a odnosi više štetnih materija iz ćelija mišića. To je i glavna korist masaže.

Mišići napunjeni kiseonikom imaju više energije za svakodnevne aktivnosti. Pored toga, ručna masaža pomaže bolnim mišićima i zglobovima, povećava gipkost tela i tonus kože i deluje antistresno.

Ova vrsta masaže nije samo obična relaksacija. To je i preventiva protiv nakupljanja stresa i emotivne i fizičke napetosti. Svaka vrsta ove tehnike masaže ima svoj metod i dejstvo u cilju postizanja što boljeg rezultata.

pribor za masažu

Ručna masaža ubrzava cirkulaciju

Ovo je i preventiva protiv emotivne i fizičke napetosti.

Odnosi štetne materije

Ovo je glavna i najvažnija korist od ručne masaže.

Donosi više energije

Mišići napunjeni kiseonikom imaju više energije.

Masaža uvečava gipkost

Masažom rukama iskusnog masera povećava se gipkost tela i jača tonus kože.

Umanjuje ili uklanja bol

Manuelnom masažom uklanjamo ili ublažavamo bol u mišićima i zglobovima.

Deluje antistresno

Masaža relaksira i deluje preventivno protiv stresa i napetosti.

Kada nanuelna masaža nije primenljiva?

Teknika manuelne masaže se ne primenjuje kod ovih stanja:

  • povišena telesna temperatura,
  • akutne zarazne bolesti,
  • akutni gnojni procesi,
  • krvarenje i sklonost krvarenju,
  • izrazito proširene vene,
  • tromboflebitis,
  • maligni tumori i oboljenja kože.
manuelna masaža - fizio praktik