Tradicionalna medicina

Tradicionalna medicina je alternativna zdravstvena praksa koja se zasniva na iskustvima drevnim kulturama. Kod nas i u svetu je veoma popularna tradicionalna kineska medicina, posebno akupunkturaSvetska zdravstvena organizacija je priznala akupunkturu kao ravnopravnu medicinsku disciplinu. To se desilo nakon detaljnih naučnih eksperimentalnih, kliničkih i laboratorijskih dokaza o njenoj delotvornosti.

Akupunktura je tradicionalna Kineska metoda lečenja nastala pre 5000 godina. U Evropu su je doneli Evropski misionari u šestom veku nove ere. Ova tradicionalna i veoma popularna metoda lečenja zasniva na ubadanju igle u akupunkturne tačke. Po tome je i dobila naziv. U Kini se naziva CHA CHEM – ubod igle. Kod nas naziv potiče od latinske reči acus – igla i pungere – ubadati.

Akupunktura

Šta sve leči akupunktura kao tradicionalna medicina?

Akupunktura svoju filozofiju zasniva i na “Konceptu postojanja i kruženja telom vitalne energije Qi ( Ći )”. Vitalna energija Qi kruži telom po strogo definisanim putanjama tzv. akupunkturnim kanalima (meridijanima).
Lečenje akupunkturom se izvodi pomoću akupunkturnih igala različitih veličina i dužina. Naše usluge i tretmani uključuju i ovaj veoma popularan način lečenja. Tretman pomoću akupunkturnih igala efikasan je u uklanjanju tegoba kod sledećih indikacija:

  • Bolna stanja: glavobolja (migrena), bol u vratu, kičmi i zglobovima, 
  • degenerativni reumatizam (cervikalni i lumbalni sindrom, išijas, periartritis, artroza),
  • vanzglobni reumatizam (tendinitis, fibromijalgija),
  • sportske povrede (istegnuća, uganuća, iščašenja),
  • neuralgije, neuritis, pareza, sinuzitis, bronhitis, astma, alergija, noćno mokrenje,
  • bolne menstruacije, itd.

Ventuze tretmani

Ventuze spadaju u najstarije metode tradicionalne kineske medicine. Prilikom primene ventuza dolazi do lokalne staze krvi i do lokalne kongestije tkiva.

Razređivanje koje se stvara pri vakuum masaži pojačava snabdevanje tkiva kiseonikom, intenzivnu razmenu materija i poboljšava cirkulaciju. Ovaj efekat omogućava obnavljanje i učvršćivanje kože, a takođe stimuliše limfodrenažu.

Pri tome, duži uticaj ventuza omogućava ravnjavanje potkožnih masnih ćelija. Ventuze se koriste za lečenje bronhitisa, astme, digestivnih smetnji, smanjenje otoka, ublažavanje bolova i u mnogim drugim sličnim slučajevima.

Dr Hadi Mansouri, je specijalista fizikalne medicine (fizijatar) i vrhunski akupunkturolog!

tradicionalna medicina - ventuze